C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida
07:18 SosialPortağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur.
Milli.Az xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (C vitamini) ən yüksək konsentrasiyasına sahib olan 10 meyvə, tərəvəz və giləmeyvə siyahısını hazırlayıb.
Ən Çox C Vitamini Olan 10 Qida:
Qırmızı Bolqar Bibəri - Bir fincanda 128 mq (gündəlik ehtiyacın 142%-i);
Quava - Bir meyvədə 125 mq (138%);
Manqo - Bir meyvədə 122 mq (135%);
Çiyələk - Hər fincanda 119 mq (132%);
Yaşıl Çili Bibəri - Bir fincanda 109 mq (121%);
Papaya - Bir fincanda 88 mq (98%);
Brokoli - Hər fincanda 81.2 mq (90%);
Ananas - Bir stəkanda 78.9 mq (87%);
Kivi - Hər fincanda 74.7 mq (83%);
Brüssel Kələmi - Yarım fincanda 48 mq (53%).
Dr. İmtiaz vurğulayıb ki, bu qidalar C vitamini ilə zəngin olmaqla yanaşı, digər faydalı qida maddələri də ehtiva edir. Məsələn, quava və manqoda antioksidantlar, brokolinin tərkibində iltihab əleyhinə xüsusiyyətlər, ananasda isə həzmi asanlaşdıran bromelain fermenti mövcuddur.